streda, 11 decembra, 2024

FRANCÚZŠTINA, UČÍME (sa) JAZYKY

Francúzske vianočné špeciality

Vianočný čas je doba, kedy si po celom roku môžeme vydýchnuť a užiť si aspoň na chvíľu pohodu a pokoj. Samozrejme, keď už máme nakúpené všetky darčeky, naplánované oslavy a stretnutia a na stoloch pripravené lahodné vianočné jedlo. Práve poslednej časti z úvodného predslovu sa budeme venovať.

V tomto článku si povieme zopár informácií o základných vianočných špecialitách vo Francúzsku. Uvedieme si názov a základnú informáciu, podrobný recept uvádzať nebudeme, no ak by vás nejaké jedlo špeciálne zaujalo, určite nájdete veľa inšpirácií na internete.

1) Les verrines (guličky) – predjedlo, ktoré sa podáva slané alebo sladké a pozostáva zo zeleniny a rýb, dáva sa k prípitku

2) Les huîtres (ustrice) – čerstvé ustrice nesmú chýbať na vianočnom stole, sú naplnené citrónovou šťavou, podávajú sa horúce k šampanskému alebo nakrájané k syru

3) Le foie gras (husacia pečeň) – ďalšia neodmysliteľná súčasť Vianoc, podáva sa na grilovanom chlebe, je sa spoločne s čatní alebo s ovocným kompótom, najčastejšie figovým

4) Le plateau de fruit de mer (plody mora) – kraby, krevety, langusty, všetko je povolené. Veľmi často sa k nim pridáva majonéza.

5) Les escargots (slimáky) – toto jedlo poznáme mnohí v súvislosti s Francúzskom, tradičný spôsob prípravy sú slimáky na masle s kúskom petržlenu a cesnakom

6) Le saumon fumé (údený losos) – servíruje sa na grilovanom chlebe spolu s kôprovou omáčkou a pažítkou

7) Les coquilles Saint-Jacques (mušle svätého Jakuba) – tieto mušle sú robené na panvici s maslom a s petržlenovou vňaťou, prípadne sa robia zapekané a krémové

8) La dinde aux marrons (moriak na gaštanoch) – ide o šťavnaté mäso, upečené do zlatista s jablkovou plnkou, kde okrem gaštanov môžete pridať aj šampiňóny

9) La volaille (hydina) – ide o chrumkavejšiu verziu moriaka. Mäso môže byť z perličky, mladej vykŕmenej sliepky alebo z kapúna

10) Le gibier (divina) – pečie sa na grile, podáva sa s dusenou kapustou a množstvom zeleniny, môžete použiť mäso z bažanta, jeleňa alebo diviaka

11) Le magret de canard (kačacie prsia) – ide o najmäkšie a najchrumkavejšie mäso zo zoznamu, je robené na panvici a podáva sa so smaženými zemiakmi

12) Le gratin dauphinois (zapekané zemiaky na dauphinský spôsob) – zemiaky urobíte na spôsob kaše. dáte zapiecť s muškátom a cesnakom, zahustíte s mliekom

13) Les pomme-de-terres sautées (smažené zemiaky) – ide o preferovaný spôsob podávania zemiakov vo Francúzsku, na smaženie sa používa panvica

14) Les champignon grillés (grilované šampiňóny) – pridávajú sa k hydine, ale môžu sa konzumovať aj samostatne. Na prípravu sa používa hríb smrekový alebo kuriatko.

15) La bûche (poleno) – ide o typický francúzsky koláč na báze čokolády, prípadne aj ovocia, ktorý vyzerá ako poleno. Pozostáva z piškótového cesta, čokolády a džemu.

Ďalšie články:

Vianoce – základné slovíčka vo francúzštine

Vianočné blahoželania

50 populárnych anglických textových skratiek

Tvorba minulého jednoduchého času nepravidelných anglických slovies

10 populárnych francúzskych pesničiek pre deti

20 najpoužívanejších slovies vo francúzštine