štvrtok, 19 septembra, 2024

O PROJEKTOCH, RÔZNE JAZYKY

O stand up-e

“Stand up” je jedna z prvých fráz, ktoré sa učíme na hodinách angličtiny. Sraré známe pokyny: Stand up! Sit down! Open your books!…

Sit down! Stand ip!

Ako sme si už pri (nielen) angličtine zvykli, bola by to nuda, keby jeden výraz znamenal len jednu vec. A preto aj stand up má napr. v Cambridge Dictionary niekoľko popisov použitiia.

  • defend or support a particular idea or a person who is being criticized or attacked: It’s high time we all stood up for our rights around here.
  • stand up for yourself – Don’t be bullied, learn to stand up for yourself and what you believe in.

Keď sa pozrieme na preklad do slovenčiny, máme tieto možnosti:

  • stand up = obstáť , postaviť sa, povstať, verejne sa postaviť za,  vstavať, vzpriamiť sa, zastať sa 

Výraz „stand up guy“ je americká fráza, ktorá znamená verný a spoľahlivý priateľ.

Výraz stand-up sa začal používať za mlákou na verejné vystúpenia jednotlivcov pred publikom zvyčajne sa vyjadrujúcim k nejakej aktuálnej téme z ich života alebo téme práve rezonujúcej v spoločnosti. Za mlákou sa stand up rozvinul a dosiahol najväčšiu popularitu. Spája sa s menom Mark Twain (vlastným menom Samuel Clemens), ktoré pravdepodobne väčšina z nás pozná. Ten v 19. storočí cestoval po krajine a prednášal. V prvých desaťročiach 20. storočia mali tieto vystúpenia charakter populiatickej zábavy.

Najpopulárnejšími sa stali vtipne ladené vystúpenia, ktoré dnes poznáme pod názvom stand-up comedy.

Stand-up comedy je forma komédie charakteristická živým sólovým vystúpením komika pred obecenstvom. Hlavným nástrojom je verbálny prejav a zvyčajne pozostáva z rozprávania vtipnej interpretácie tém a udalostí.