streda, 16 októbra, 2024

DETI, RÔZNE JAZYKY, SLOVENČINA

Jazykoví kamaráti

Nedávno sme sa zoznámili s dvomi kamarátmi Eufóniou a Kalambúrom. Pre dobrú partiu nie je na škodu mať aj ďalších kamarátov.

Pamätáte si, ako ste volali niečo, čo bolo škaredé, keď ste boli malí, alebo možno máre doma teraz takého špunta. – Bolo to “To je kako” ???

Tak si predstavte, že jedna kamarátka Eufónie sa volá Kakofónia!!

Kakofónia je opakom Eufónie. Je nesúzvučná, zoskupenie alebo usporiadanie jej hlások je neľubozvučné, náročné na výslovenie. Ale pozor, nie je škaredá, dokonca je celkom zábavná. Kakofónia sú napr. jazykolamy.

Jazykolamy slúžia ako hlasová rozcvička pre ľudí, od ktorých sa vyžaduje bezchybný jazykový prejav, napr. komentátori, moderátori, rečníci, herci … A sú aj skvelou aktivitou na precvičovanie výslovnosti pri učení sa jazykov. Pre nás sú ťažšie zrejme tie dlhšie jazykolamy, ale pre tých, ktorí sa učia slovenčinu sú často jazykolamom aj, pre nás, jednoduché slová typu frfľoš, krtko, maškrta, vrtoch…

A veselo býva aj s ďalšou členkou partie, ktorá sa volá Aliterácia.

Aliterácia opakuje rovnaké hlásky alebo hláskovú skupinu na začiatku slov idúcich po sebe vo vete, či verši, napríklad takto:

  • Bystrý bratranec Branko býva blízko Banskej Bystrice.
  • Sympatické sýkorky synchronizovane sypali sypký syr sysľom. 
  • Aaktivity akceptujete ako atraktívne?

A čo ty? Aký jazykolam ti domotal jazyk? A vieš vymyslieť nejakú aliteráciu?

Vymysli a pošli nám do 10. októbra 2024 vlastný jazykolam alebo aliteráciu v slovenčine alebo v inom jazyku a vyhraj tu.